Monday, April 11, 2011

[ bukan setakat beli je tapi kena bela jugak ]

tiada rambut adira, tiada rambut aishah sinclair. hihi. last minute kak chik terpaksa balik kampung mertua. so, plan dengan kak chik ditunda dan ikut ncik M servis keta di proton service centre, usj.

aku pulak yang rasa nak nangis bila ncik M tunjuk bil. huhu. aku yang pakai kereta lebih lama dari ncik M tak pernah kena pulak servis kereta sampai tuttt ni. kalah harga renew roadtax dah ni. setiap kali servis paling banyak pun rm300 je abis sejak 3tahun yang lepas. aku akui la, aku ni tak macam ncik M setiap kali servis mesti di service centre. aku ni pergi kedai cina centre kat seri kembangan 2 je. seingat-ingat aku 2kali je kot aku servis kereta di perodua service centre, lepas-lepas 2 dah haram terus. konon nak jimat duit. menci tau abis duit kat kereta. -.-'

alasan proton service centre, bila dah lebih 60 000km kena buat major service. kena tukar macam-macam yang major la. alahai. aku ni tahu buat servis yang minor je. major-major ni tak tahu la pulak.

aku ni memang tak pandai jaga kereta la ekk?

yang aku tahu. tukar minyak hitam, tukar oil filter, tukar air filter, tukar spark plug, pernah sekali tukar minyak gear auto. ada minyak ape lagi tah aku lupa. dah. rasanya 2je benda yang aku pernah tukar. benda-benda lain tak pernah. aku pun dah tak pernah buka buku servis perodua.

abis la kereta aku ni tuan dia tak pandai jaga. hehehe.

mm kalau macam ni la kan. taknak pakai kereta boleh tak? bukan sebab tak pandai jaga tapi sebab taknak keluar duit banyak untuk kereta. :P

3 comments:

shitaro said...

fuhhhh!!! dasat,sakan proton mengepow..rasenye kalo buat major service kat perodua servis dulu pun x sampai 500...aduhai,kena redha jek la awak..proton nak bg bonus kat staff diorg..hihihi

[s.u.r.i.a] said...

faisal ni rajin nau pergi proton service sebab nak rekod kereta dia baik, senang nak jual nanti. :P

bagus betul awak ni. memang menjaga betul si BJN tu sanggup p buat kat perodua service centre. awak pun nak jual gak ke? hihi. mm bila nak buat major service ni wak? su tak tahu dan klau boleh taknak tahu. hihi.

shitaro said...

bagus betul faisal nih..tuan punye kereta yg baik..
saye dah buat dah awak..saye kan kuat jalan..hahahah

pas ni mmg awak x kan tgk BJN 76 tu dgn saye dah..aidil suh abg saye continue bayor jek..uwaaaaaa!!! saye ada lesen (ingt x statement org yg ckp kite baru pas spm time ambik lesen tu...awwww)eh, ada lesen tp x dek kete...berat hati sgt2 melepaskan ia..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...