Wednesday, September 30, 2009

[ sampul gimau ]

ni nk publish la ckit sampul raye yg ofis bg. taun lepas warne biru tah nape taun ni mcm dh ambik balik corak lame. corak gimau. mmg dh jd treatmark ofis aku. lebih 30 sampul yg d bg abis bg kt bebudak. ofcos ngn duit raye la. tambah beberape sampul lain lg. taun ni rezeki bebudak lebih ckit la sbb aku dh niat klau dpt duit epf sebelum raye dorg dpt lebih. alhamdulillah, syukur rezeki Allah bagi.

bebudak = anak buah, sepupu, 2pupu, sedare bau2 bacang, budak dtg raye umah yg berumur 21taun ke bwh shj.

:: suka wat koleksi sampul raye, lebih2 lg yg cantik ::

[ hanya cerita raya ]

tiba syawal kini. aku hepi bila tibe hari raye bkn sbb aku nk dpt duit raye lg ke. cume sbb hari raye la semua family aku ade, pkai baju cantik2, nk peluk cium mohon maf, jmp sedare mare, mkn rendang, ketupat & lemang. tp bila sebut pasal lemang ia mengingatkan pd arwah abah aku. taun ni taun ke3 tanpa arwah abah & taun ke3 tanpa lemang yg dia wat. lemang yg sgt2 sedap. huhu. xde sape dlm family aku yg sempat belajar wat lemang dr arwah abah jd sejak 3 taun yg lepas mmg xde sape yg bakar lemang sehari sebelum 1 syawal. huhuhu. :'(

anak2 kak long, anak2 buah smpai selepas pg raye ngn tema purple taun ni.

sebahagian dr rombongan kak long ke umah busu d palong, n9. asik bergambar je xmempedulikan org kt belakang nun. hehe.

aku seorang. ni la baju raye aku taun ni. 1 je dh cukup, baju keja ade bnyak. kt mak cik tukang jahit 2 pn ade lg baju xambik2. ade mcm kek lapis sarawak x?hehe.

ecah, adik perempuan aku mmg suke tangkap pic senget2 ni tp cantik.

anak dara cik seriah. elok sgt la duk kt tangga ni. bak kata org tua2, klau anak dara duk d tangga takut nnti rombongan meminang dtg smpai ke tangga je. leh caye ke?? aku dh wat dh pn. hehe.
ni la pic paling aku suke dlm bnyak2 pic sbb agak dramatik. hehe. kdg2 nak gak posing2 model ni lgpn bila aku tilik2 tingkap ni mcm ssh je nk jmp skag. sedang dok asik posing, anak buah aku sorg ni mencelah. nk masuk frame konon nye. aku bg je. klau tgk 2 3x rase mcm seram pn ade hehe. jgn pndang bwh tingkap. ahaks !
d laman umah abg, dia wat open house. mkn nasi+kuih sambil mkn angin. hehe. spend mase sepenuhnye ngn family. menghargai mereka sementara mereka masih ade. huhu.

bergambar bersame sebelum balik.

ni semua hanya sebahagian pic je. aku xla bnyak sgt bergambar. kdg2 xsempat nk kejar mcm2. yg xde dlm pic kak long aku n husben dia, kak chik n husben n marissa jgk, adik lelaki aku 2org hafis n faiz. semua nye xterkejar. hehe. lebih seminggu aku bercuti raye. hepi dpt spend mase ngn family, jenjalan, rehat diri & perasaan. huhu. ape2 aku sgt2 hepi sbb berada d cc keluarga adalah perasaan terbaik. weee. ^_^

:: hari sebelum balik ofis aku xleh tido, xmoh tinggal kn kg ::

Tuesday, September 29, 2009

[ shopink raye part II ]

cerita shopink raye lg. spend mase hujung mggu cuci mate. igat nk cari kasut raye ke, sandal baru ke. nk menambah kasut & berat dlm keta 2. seperti d janji ngn geng2 single. ahaks.
pkai hp pn boleh.

cantik background blakang 2 posing ala2 model. aku suke.
bbuka d laksa shack. muke girang tggu makanan utk bbuke sedangkan aku xleh puase pn. hehe.

sirap bandung cincau yg sgt2 sedap. lemak berkrim d sukai ramai, nyum2.
apela nasib, booking punye la awal tp mkanan ktorg xsampai2 lg. air pn dh nk separuh. rupe2nye org dapur dh ilang kn resit order ktorng. org lain dh mkn suku baru mkanan ktrong smpai. kesian kt ktorg. huhu.

menu ita, nasi kerabu ayam percik, telur dadar & sup daging.

menu aku, nasi putih asam pedas, telur dadar & sup daging.

menu kak hat, nasi kerabu ayam masak lemak, telur dadar & sup daging.

kegirangan terserlah selepas selesai mkn.

abis kn semua nye. tgk la pinggan aku. abis licin aku keja kn. hehe.

utk ari 2 aku hanya beli 2 pasang baju kemeja ni. xde kasut yg aku berkenan. baju ni mmg xde kaitan langsung ngn raye. xkisah la. asalkan aku xblk ngn tangan O & aku puas. hahaha. mcm gelak jahat je. hehe.

:: sambung shopink kt mlk tp xtangkap ape2 pic. huhu. ::

Tuesday, September 15, 2009

[ shopink raye part I ]

hujung mggu lepas. ari 4 shopink raye.weee..wlaupun aku b2 ngn akk ofis yg sehati sejiwang aku tetap sgt teruja sbb bnyak tmpat yg aku nk g. sedangkn tempat2 2la yg akn abis kn duit aku. destinasi pertama aku d jualan kilang d presint2. xde ape yg besh pn. aku blk ngn tangan O. singgah ofis jap utk solat, aku terus ke warta bangi. saje nk cuci mate. kot2 dlm mencuci mate 2 ade yg aku berkenan sbb aku mmg xde baju raye lg.

kak hat yg sedang kusyuk memilih baju raye. dia nk blk jauh kt seberang laut sane. mmg nmpak dia excited nk memborong sakan ni.

setelah menyusuri(menyusur ke?haha)bberape buah kedai baju. akhirnye mate aku dh berkenan baju coklat ala corak2 zebra g2. wlaupn harganye dh lari dari budjet aku tp xksah la asalkn aku sukekn nye. xperlu la aku ke pkns shah alam sbb aku dh dpt ape yg aku nk. tantek x?tnjuk ckit2 je. ok ler 2. ^_^

letih, tekak kering selepas bberapa jam tawaf setiap tingkat d warta 2. ktorng bbuka d McD d bsbelahan bangunan warta. arini la first day aku bbuka fast food, jd la. asalkn namenye mkanan.

selesai je bbuka, ktorang singgah solat d surau petronas. fuh, betul2 mengejar mase. xsangke sbenarnye masjid berada d sebelah petronas je. sebelum ktorang ke destinasi seterusnye. terdetik d ati nk singgah jap butik tudung ariani ni. mne th ade yg murah ke. test punye test ktorang terbeli jgk tudung kt cni. aku sukekn nye. lalala.

uik, mcmane leh timbul bdk sorg lg ni? sebenarnye destinasi seterus aku ialah downtown cheras. aku ajk la bdk sorg ni, ita. siang nye dia p kl cari baju tp xdpt. ni yg dia nk join skaki. aku teringin nk p cni bila teringatkn selendang yg kak chik kirim utk aku beli. aku biase beli kt cni la, bnyak ckit pilihan. selendang coklat yg ita pegang 2 abis d sambar org selepas ktorg plan nk jln2 dulu baru beli. kecian ita.

gerak balik dr downtown lebih kurang jam 2. singgah mkn mee & pkena kopi O d kedai mamak kt area umah ita. ngn muka masing2 yg dh ngantoks, letih. kuatkn jugak. hehe. time 2 ade game bola, mmg ramai giler org yg kusyuk menonton bola. ktorng wat dono je, wat hal ktorng. akhirnye aku sampai umah hampir kul4. soknye ktorng nk shopink lg. weeee. ^_^

:: sakit betul kaki aku. berjalan & tekan brek keta ::

[ aku dpt kad raye la! ]


tiut nye kad. maceh ross. su xpndai nk ngedit2 nk wat kad raya ni. xdpt la nk balas blk kt awk. takut la pecah kaca pecah gelas, sudah baca arap balas. xdapek la su nk balas. hehe. ape2 pn sepanjang kte bkwn lebih kurang 6taun ni. arap2 awk mafkn la salah silap su ekk. halal kn mkn minum yg mgkn xdsengaje kn. huhu.

duit raye ni, su simpan dlm blog ni ekk. kot2 la leh branak2. leh wat belanje skola ank nnti. ahaks. :p


::sekarang dh jarang dpt kad raye by pos ::

Friday, September 11, 2009

[ ayam penyet @wong solo ]

arini nk cite pasal mkn lg. salah 1 tempat bbuka yg sgt2 besh. lgpn aku kn suke mkn jd bulan2 puase ni lebih cite mkn la ekk. biar la asal aku suke. diari aku kn. lalalalala. aku biarkan pic2 ni bercrite. start ktorg dr ofis smpai selesai mkn. so, enjoy. ^_^

berbuka d cni mmg paling besh bg aku sbb yg join nye ramai tp spatutnye 10 org. ade yg last minute cancel. mkanan d cni mmg seeeeeeeedap sgt2. ayam penyet menu utama ktorg mmg 1 class. pedas xigat, aku mmg mkn abis la lepas 2 menahan diri dari kepedasan yg amat. sebelum blk aku kena serang sakit perut, aku xsure dsbbkn sambal 2 ke @ fresh orange yg aku minum. aku kn gastrik, gatal gak nk minum. huhu. aku bg 5 bintang utk kedai ni. linkali nk dtg lg. weee. ^_^

:: program ni dh bape x tertunda, akhirnye jd gak ::




Thursday, September 10, 2009

[ @lesung emas ]

perancangan last minute oleh akak2 ofis aku utk bbuka bersama d luar. lokasi terpilih d lesung emas, bangi. master mind utk projek ni adalah kak cda, mom wanabe. tempat dia slalu dating time mude2 dulu. hehe.


bergambar sebelum menunggu waktu bbuka adalah wajib. akak2 semua ni mmg sporting, aku yg beria2 nk tangkap gambar ngan pelbagai posisi d ambil. dorg mmg dh phm dh aku ni mcmane. lalala. kecian kak cda(bertudung biru) dahla mengandung, penat melayan anak2 dara ni. hehe.

nasi kukus & ayam berempah.

asam pedas ikan pari. mmg kaw!!!

terliur x? mesti la terliur kn. baru tgk, lum rase lg. mmg sgt2 sedap. aku leh bg 4 bintang utk kedai ni. ^_^

:: name pn bulan puase, lebih cite pasal mkn jela tp solat jgn d lupe. lalala. ::

Tuesday, September 8, 2009

[ nasi?ambang? ]


nasi ambang. hampir seminggu aku cari nasi ni. param kt putrajaya mmg xde. aku post kt fb kot2 ade kwn yg th, jauh2 memberi cadangan. merate gak la aku mcari. kt mlk mmg ade tp yg pelik tekak aku ni time kt kg xnk plak teringin, kt cni baru teringin kn mcm2. akhirnye aku jmp satu2 nye mak cik yg jual nasi ambang ni kt param bangi. seronok betul aku rase bila nmpak perkataan 'nasi ambang'. lepas teringin tekak ni. nasi ambang ni mmg special ckit. nasi, ayam masak merah, sayur kacang ngn tempe, mee goreng, sambal udang, kelapa goreng, ikan masin & sambal belacan. 2la isi kandungan nasi ambang. mmg terangkat, lebih2 lg ngn adenye sambal belacan, nyum2 cdapnye. hehe. nasi ambang ni mknan org jawe. kak long aku yg kenal kn aku ngn nasi ni. dia kn kawin ngn org jawe. nasi ni lg sedap d mkn time knduri, d hidangkn dlm dulang utk d mkn lebih dr 3 org pd 1 dulang. bertmbah2 selera d buatnye. nasi ambang yg aku beli sebungkus, abis licin aku mkn. ^_^


:: kempunan kalah org mengandung ::

Monday, September 7, 2009

[ dh lame xmcm ni ]

semalam punye la aku plan tido awal, semua benda aku setelkn kecuali baju aku biarkn xblipat. sok2 leh buat. jam 1030 aku dh tutup lampu. bace doa tido, aku niat mafkan semua org. mengiring ke kanan. semua petua dato' fadillah kamsah aku dh buat. bergolek ke kiri ke kanan. pelbagai posisi aku ambil. mate xmoh jgk lelap. dh bape x bantal peluk aku jatuh dr katil. aku kutip balik. aku anta sms kacau kt org arap2 ade yg respon. ade yg membalas. smpaikn org 2 dh tido, aku xtido lg. knape la ngn aku ni?. dh lame aku xrase mcm ni, rase ssh nk tido. nk kate aku terlebih tido, siang nye puas aku bjln memborong kain pasang. xkn bdn ni xrase penat. aku xtau ape yg berlegar2 d ruang kpale ni. sukar utk aku tafsirkan. aku pn xsedar jam brape akhirnye aku tertido.


:: nasib baik aku sedar utk bersahur ::

Saturday, September 5, 2009

[ penangan nur kasih ]


drama nur kasih setiap ari jumaat d tv3. aku mmg dh giler ngn cite ni. aku akan make sure tepat pd mase nye aku dh ade kt depan tv. ape2 planning xleh pd ari 2, dh d blok siap2. penah skali time aku balik kg, mak ajk teman kn dia shopping barang dapur tp aku bg alasan aku penat & xnk miss cite nur kasih. teruk kn aku? xptt betul wat mcm 2 kt mak. ampun mak huhu.

mule2 dulu, aku xla terus minat nk tgk cite ni. d sbbkn aku tertgk aku terus terjatuh chinta ngn cite ni. bg aku cite nur kasih ni mmg lain dr cite2 melayu yg pernah aku tgk. mcm cite ayat2 cinta tp versi melayu. dari segi pelakon, tempat kejadian samada d kg @ oversea, skrip, setiap shot yg d ambil mmg perfect bg aku. watak yg paling aku suke adalah adam. sbb dia ensem ke?hehe. mgkin sikit tp sebenarnye lebih dsbbkn watak dia bnyak beri pengajaran pd org mlayu yg dh jauh terpesong. seorang yg naif tentang agama sndiri & terlalu obses mengamalkn cara idup barat. akhirnye adam berubah mnjadi lelaki idaman semua prempuan. tmasuk la aku. lalalala. adam & nur amina adalah d takdirkan utk b2. aku xleh trime klau ending nye lain dari 2.


:: suke lokasi pengambaran sekitar sawah, sejuk je mate memandang ::

Thursday, September 3, 2009

[ wit dato' fadillah kamsah ]

arini ade majlis ceramah agama sempena bulan ramadhan. penceramah nye xlain xbkn terang2 dh tulis kt tajuk kn. aku mmg excited la, firstime aku bpluang nk dgr ceramah dr dia ni. tajuk ceramahnye ramadhan & transformasi diri. antara yg paling aku igat, sebelum kte tido. kte maafkn semua org, tido seelok2nya mengiring ke kanan, bace doa tido & pg esoknye bangun ngn senyuman. jd kn ia sebagai rutin seharian kte, insyaAllah Allah e2 Maha Pengasih & Penyayang. Dia xkn sia2kn umat manusia Nya yg saling memaafkn org lain. ^_^

video

ini adalah sebahagian dari rakaman yg sempat aku ambil. ceramah yg dia sampai kn mmg best & yg paling penting ilmu yg ingin dia kongsi. bak kata dato' fadillah "jgn d marah org tua ni, ape yg sy ckp jgn terase. setiap yg sy smpaikn ade msg tersendiri". dia lebih ske menggunakan pendekatan memerli@ perkataan yg mkn dlm. jd, sendiri2 phm la. name ncik zolkiflie yg d sebut2 dlm video ni adalah bos aku. kesian dia, asik jd bahan je. bos aku 2 dh la low profile, mesti dia malu giler la. kesian bos.

seperti biase, aku ni klau dh ade kamera sboleh2nye xnk lepas kn pluang bergambar ngn org penting2 ni. aku sungguh bersopan santun k hehe. "dato', ade mase dtg la lg ke ofis kami ye". ^_^


:: sesiapa yg menghadiri majlis ilmu, insyaAllah doanya ketika e2 akn d makbulkan Allah s.w.t ::

Wednesday, September 2, 2009

[ 3 brown skaf ]

aku, mak & nenek


tiada kata2 yg boleh aku gambarkn betapa aku syg kn mereka,
rindu kn mereka. tiada org lain boleh aku bandingkn utk menandingi sifat mereka. mereka la yg terbaik.


:: tika ini aku rindu kn kg :( ::

Tuesday, September 1, 2009

[ kelas menjahit manik@labuci ]

aku sgt cbuk utk meng'update' blog lgpn server d kg mmg sgt2 lembab. puas ati dpt blk kg bpuase ngn family. sebenarnye jumaat lepas aku ade attend kelas menjahit manik & labuci anjuran puspanita ofis aku. aku mmg suke kn nye sbb 2 aku join. nk d ikutkn nk khatam belajar mnjahit manik@labuci ni kena ambik mase lame tp leh sbb kn mase yg ckup mencemburui@ mkne lain nye bos2 mmg xkan suke staf dorg ambk mase bnyak time keja jd kelas nye hnya berlangsung 1 ari shj.


mcm2 jenis jahitan manik aku belajar, manik asas, manik tali, manik air mate kaseh, manik pucuk rebung, manik rantai & manik bsn pn ade. nasib baik xde manik cimb ke maybank ke. hahaha. mcm2 lg la jenis jahitan manik. pic atas antara jahitan aku yg telah d 'close up', ade mmg hancus xjd. kejar mase la katakn jd xbape feeling la. alasan hahaha. mmg senang je nk jahit manik ni tp kena rajin la sbb mkn mase & agak meletihkn nk ngadap nye.

pic sebahagian dr peserta & juga student2 dr ikbn peretak yg mbantu cikgu dorg mngajar ktorng. dorg mmg baik & comel2. ^_^


pic owner blog nk tumpang lalu. posing ngn jahitan yg xbape nk ciap. hahaha. ok ler 2. :P


:: ade lg manik yg aku lame dh beli tp xbjahit2. ::

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...