Thursday, December 23, 2010

[ hati walang saat tiba 8 hari lagi ]

xtahu nak mula macamane. aku xtahu perasaan aku sekarang apa.

hari ni mungkin hari yang kurang bernasib baik untuk aku. hari ni aku buka surat pertukaran bos. akhirnya permohonan pertukaran bos ke kuala lumpur diluluskan. berkuat kuasa 3januari2011.

aku call memaklumkan berita baik ni untuk dia tapi mungkin buruk untuk aku. bos masih di hospital, dia memang ada sejarah minor strok. jantung dia pun bermasalah. niat dia bertukar ke kuala lumpur pun sebab rumah dia di sana dan dekat untuk buat temujanji pakar di hkl.

terus terang. aku sedih dia bertukar.

sebab dia baik sangat. :(

surat pengganti bos pun aku buka. kuatkuasa pada hari yang sama. kebetulan naik nama pegawai di sini juga. aku di tingkat 5, bos baru pulak di tingkat 6.

pegawai 2 memang dah ada PA dia sendiri. boleh pikir logik la kan. mesti dia akan bawak PA dia sekali.

aku ? mungkin kena pindah tingkat atas.

sedih.

kemudian dia sms.


bos : salam. baru dapat line. dah berapa hari dok godek rupanya sim card rejected sebab longgar. awak start cuti minggu depan kan. sementara tu boleh bincang dengan encik ** dan encik ** untuk dapatkan maklumat serah tugas saya. bila tarikh sebenar saya lapor diri tak pasti lagi. ikut kata doktor saya dijangka discaj paling awal pada 25hb disember untuk rujukan ke IJN. mungkin lepas honeymoon awak boleh tolong sedia nota serah tugas saya.

aku : ha'ah minggu depan saya akan start cuti. saya akan bincang dengan encik **. naik cuti 10hb saya akan buat nota serah tugas bos. barang-barang bos ada apa-apa nak saya kemas ke?

bos : hai. macam dah tak nak tengok lagi je. pengganti dah ada nak masuk ke. barang/buku/dokumen di atas bla bla bla bla.... hai berapa banyak punya barang da.

aku : huhu. kenapa cakap macam 2, sedih saya. pengganti bos dekat je. silap-silap saya pun kena kemas barang.huhu. encik ** pun kuatkuasa 3jan juga. 2yang tanya awal-awal esok last day saya.

bos : maaf la. saje nak gurau dengan bakal pengantin. macam tu kalau saya kena la datang untuk clearkan bilik sebelum 3hb walaupun sedang cuti sakit kan.

aku : tempat saya pun kena kemas juga bos, kena pindah juga.huhu. bos ok ke nak datang kemas, saya boleh je minta tolong sapa-sapa kemas.

bos : ok le kot. saya bawak anak saya tolong nanti. yang penting saya akan cuba sedaya upaya untuk datang majlis awak. tolong doakan saya sihat le ye..


huwaaaaa aku nangis kat situ jugak. sekarang pun aku nangis. :'(

Tuesday, December 21, 2010

[ My W Day - 10 days 2 go ]

malam ni aku baru lepas mimpi kot tetiba rasa nak update blog. hehe. sebenarnye baru perasan yang aku tinggal 10 hari je untuk majlis pernikahan aku. punya la tak nak menghitung hari sampai tak sedar.

10hari. terus terang la. aku tak rasa ape bila sebut tinggal lagi 10hari. tak macam orang nak kawin pun ada, relax je. haha. mungkin sebab duduk rumah pun sorang-sorang. tak ada orang mendesak. di ofis pun aku sibuk yang amat, surat masuk menimbun-nimbun sampai tutup meja. bos pulak masuk hospital. bekejar hantar kad secara serahan tangan. haha. tak ada masa kualiti untuk pikir hal kahwin.

aku ni memang jenis cepat rasa tekanan walaupun masalah kecik je. jadi aku senang je nak lepaskan tekanan aku. sila jangan terlalu pikir. just follow the flow. makan. tido. makan dan makan. sampai ketat baju bertandang. haha. kalau aku terlalu pikir pun aku susah, ncik M pun susah kena tempias. aku pun dah jarang keluar lepak sama dengan ncik M. biar rasa jurang sikit. aku pun tak ada la bila jumpa je asik tanya dia 'abang! takut tak? takut tak?' tak habis-habis. :P

ada rasa sedikit lega pun ye juga sebab kad dah abis edar. baju nikah, baju bertandang dah hantar dry cleaning. hantaran in progress oleh abang ipar. atleast, benda-benda kecik ni dah buat aku rasa senang. hilang sedikit beban. penat tau nak jadi pengantin. haha. selebihnya. just follow the flow. :)

mungkin bila dah balik kampung minggu ni baru rasa nak jadi pengantin kot. bila dah kena bebel dengan mak, dah kena desak dengan abang, kena melempiaskan amarah pada adik-adik degil aku yang 6orang tue. :P

Friday, December 10, 2010

[ bila orang belagak kalah bos ]

di sini aku ingin membuat sedikit pengumuman. aku ingin mengumumkan yang aku sangat sangat sangat dan saNGAT STRESS hari ni !! sekian. terima kasih.

Wednesday, December 8, 2010

[ aku tengok kad dan kad tengok aku ]

alamak ! sudah bulan disember. bulan november langsung xberupdate. alaa takde tinggalkan jejak untuk bulan november. hehe. kalau dah bulan disember maknanya adalah bulan aku bernikah. WOW! nikah. takutnye. berdebau ni. huhu. sekejapan je kan. ni memang takde counting bulan dah, counting hari je ni. saat aku menaip ni tinggal 23 hari je. rase macam banyak benda xbuat lagi ni. huwaaa nak jadi perantin pening kepala tau. cukup la sekali. tak hendak aku banyak kali. stress !!

aku memang jarang update persiapan kawin sekarang sebab rase segan nak beria-ia post di blog. macam gah sangat majlis nye. hehe. insyaAllah pas kawin aku buat-buat rajin eh. ncik M pun sokong aku menulis blog asalkan jangan terlalu terbuka dalam semua hal. sebenarnya dia sokong 2 sebab ada la benda aku nak buat kat rumah nanti. almaklum la, dia kerja shift yang bakal selalu di tinggalkan. hehe.

ok. sekarang aku sedang bergelumang dengan kad-kad kawin aku. kad kawin aku yang putih bersih ni. auwwww. hehe. menaip, print, gunting, tampal & pos. ni termasuk kawan-kawan ncik M. senang aku buat sekali. pada yang reply awal ni sempat la nak bertaip bagai. dah hujung-hujung nanti tulis tangan je la. tulis tangan aku tak bape cantik, takut posmen susah nak baca. haha. ok. pada kawan-kawan yang membaca. kalian di jemput. kalau mahu memiliki kad kawin aku yang putih mulus ni jangan la segan-segan menaipkan alamat surat menyurat kalian ye. bujet ramai nau yang membaca. haha. :P



Sunday, October 31, 2010

[ arini oktober, esok november ]

last entry bulan september. satu je pulak 2. memang dasar pemalas ! eh eh malas mengupdate je. yang lain rajin ok. ah biar la malas pun. bukan ramai orang tertunggu pun. ngee. ini kira entry untuk bulan oktober la. boleh la dari xde kan. kan. esok dah masuk november. lagi 2bulan je ni wei. dupdapdupdap. :P

k la xnak tulis banyak. mmm tunggu dan lihat je. ada blog ni ada la. tapi kan satu bulan satu entry pun kira ok what. :P

Monday, September 6, 2010

[ malas lama, rajin kejap je ]

malas. 2je alasan aku boleh aku bagi sebab dah lama x berupdate, macam-macam nak cite tapi sebab malas jadi 1 entry pun xsiap. ni baru bertunang, kalau aku dah kawin lagi bersarang labah-labah agaknya blog aku ni. ni rajin sikit pun sebab nak ucap selamat hari raya dan xkan ada 1 gambar pun sebab malasssssssssssss.

insyaAllah lagi 3 hari raya pulak. sekejap sangat masa berlalu. mesti lagi kejap masa 2 tup tup aku nak nikah je nanti. haisshh. xsenang hati ni. tahun ni memang xde hati nak raya pun, baju pun xde sebab tailor jahit baju 2 cakap siap lepas raya. biar la labu. baju xpenting, yang penting dapat balik kampung dan beraya dengan keluarga. tahun terakhir ni sebagai bujang, tahun depan kena baling syiling nak tengok balik umah sapa. ngeee. :P

walaupun bulan puasa ada juga perkembangan persiapan kahwin. atleast, xde la aku rasa macam duduk je tunggu hari. duduk saja memang xsenangkan hati langsung. alhamdulillah, aku dengan ncik M sempat ke butik pengantin belah melaka, jumpa photographer belah melaka dan paling sibuk hampir setiap minggu ialah marathon cari barang hantaran. bulan puasa pun keja berjalan je. cepat sikit masa berbuka. hehehe.

lagi 3bulan setengah. mungkin terlalu awal membeli barang hantaran tapi aku sengaja sebab lepas raya macam-macam nak kejar. lagipun time nak raya ni banyak sale. orang lain sibuk cari barang nak raya, kami pulak sibuk cari barang nak kahwin. kelakar betul. tapi lagi kelakar sebab 1 barang hantaran aku pun xdapat, ncik M punya hampir complete. nampak sangat punya la cerewet aku ni. aku ada tema barang. berkenan ikut tema 2 yang xjumpa-jumpa. ada berkenan pun xmampu la, ncik M cakap kalau nak lepas kahwin boleh yang sekarang kena lebihkan mana yang utama dulu. nasib baik ncik M ikutkan je aku ni, dia cakap kalau xjumpa jugak macam aku nak baru tukar tema.

esok akhir terakhir aku keja sebelum bercuti raya. ambik 6 hari je. cuti-cuti bukan nak beraya sangat pun, dah macam-macam plan untuk persiapan kahwin aku akan kejar. jangan xterkejar sudah.

cukup la 2. keja pun banyak je kat ofis ni. PA cabuk macam aku ni pun kena attend meeting sekarang ganti bos, mentang-mentang aku naik gred. baik bos. ok. selamat hari raya, maaf atas segala kesilapan yang mungkin menguris hati sesiapa yang membaca blog aku. aku xsengaja la. berhati-hati dalam perjalanan, makan beringat ye. :)



Tuesday, August 17, 2010

[ puasa d pwtc ]

aku sedang sibuk. bulan-bulan puasa ni ada conference. penat sebab kena ulang alik tapi kena pk positif. hari ni dah masuk 7ramadhan. sekejap je. 6hari sebelum ni aku sia-siakan macam 2 je. aku ni dah tergolong dalam golongan yang dalam kerugian sebab xambik peluang nak bolot semua hadiah Tuhan memang nak bagi, banyak aku sia-siakan. :(

persiapan kahwin aku kurang tapi tetap ada. penat berjalan banyak-banyak. ada masa aku update. alhamdulillah aku xtinggal sahur lagi walaupun lepas hantar mak balik kampung khamis lepas aku mula bersahur sorang-sorang. sob. sob. :(

ada yang mengembirakan aku sebab belum lagi berbuka sorang-sorang. ada je teman. suka. :)




Wednesday, August 11, 2010

[ 1 ramadhan 10 ]

mak kita ada kat sini sejak sabtu lepas. kita jemput dia dari kampung. motip? sebab kita sesaje ajak dia duduk rumah kita sehari dua. kita pun duk sorang je. boleh puasa sama-sama. tahun ni tahun terakhir kita bujang lagi, tahun depan insyaAllah dah kahwin. jadi, takut xde peluang macam ni lagi dengan mak. lagipun kita ada mak je kan.

bila mak dekat sini, kita sibuk sikit. layan dia je. layan dia cakap, layan dia makan, layan dia jenjalan. layan dia tido. walau dia banyak cakap, banyak tanya. tapi kita xkisah pun sebab kita tahun orang tua memang macam 2, dia sayang kita kan. kita pun sayang sangat kat dia. :)

ni la mak kita. posing dengan spek dia baru beli. 'spek beli kat kl 2....' ayat 2 mak kita yang cakap. hikhikhik.

1st ramadhan. sahur & berbuka mak masak. hoyeh!! selamat berpuasa semua. :)


"sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan pengharapan, akan diampunkan segala dosa-dosa yang terdahulu"

Monday, August 9, 2010

[ im gonna miss u ]

dia la. classmate. roomate. housemate. blokmate.

selamat jalan kawan baik ku. 3tahun bakal berkhidmat d pejabat penyelidikan malaysia d jakarta. sanggup berjauhan dari suami dengan kandungan baru berapa bulan. semoga kamu selamat menjalani kehidupan d perantauan. mungkin dekat tapi aku tetap akan rindukan kamu. akan rindu sangat-sangat. :(

Thursday, August 5, 2010

[ bab kena khatam sebelum kahwin ]

aku dah boleh kawin kan? cakap la dah boleh? punya la tunjuk dapur sekali hahaha. :P

aku ni d kategorikan orang yang boleh masak tapi xpandai. macamane 2? kira tahu tapi xteror la. ngeee. xdela order je ape-ape terus boleh siap. sekarang ni almaklum la nak kawin tinggal sorang pulak, ni la masanya nak polish skill yang ada. hahaha. yela makan sorang, masak jela apa yang ada untuk tekak sendiri je kan. kalau rajin sikit masak untuk ncik M, makan sekali lepas dia balik keja. nasib baik ncik M ni terima makan apa-apa pun. paling dia suka. 2 hah! telur dadar. dia cakap aku pandai buat telur dadar. *blushing. :P

semangat aku ni. jangan masa bujang ni je aku rajin kalau x sia-sia beli kuali tupperware mahal-mahal. 5x kali bayar. ada lagi hutang 2x kali bayar pulak 2. :P

ok. siap-siap dah. tunggu ncik M roger je. kita orang nak makan berdua je. cari la mana-mana port boleh makan tapi xboleh tempat gelap-gelap ok. xpasal-pasal kena sergah dengan pak ketayap putih. minta selisih! :P

Monday, August 2, 2010

[ angin demam dari jerantut ke? ]

perempuan gedik d sisi tunang dia yang sedang siyes memandu. masa ni ontheway balik dari jerantut. gediknya menangkap gambar orang sedang bercakap. 2dia keluar mulot muncong dalam gambar. bajet seksi la 2. hikhikhik. :P

perempuan gedik ni sedang demam ok. selesema. sakit kepala. bos cakap memang sedang musim orang demam. demam pun ade musim ek. habis plan wiken. melepek je kat rumah. rumah kak chik pulak 2.

haaaachooom ! sroot. sroot. menci nye selesema !!


ok bye. perempuan gedik nak sambung keja. haaaachoooom !

Friday, July 30, 2010

[ ikhlas dari hati ini ]

semua orang ada impian. impian majlis perkahwinan yang meriah, angan-angan yang indah. begitu juga aku. tipu la xde siapa yang nak kan setiap angan-angan dia dipenuhi. kalau hendak memenuhi angan-angan. semua nak cantik-cantik, semua nak mahal-mahal, semua nak yang terbaik. aku yakin semua orang begitu tapi 2 semua hanya angan-angan kan? aku tetap manusia biasa, yang hidup secara biasa dan meneruskan semuanya secara biasa.

sentiasa mengingatkan diri siapa aku. jangan berangan terlalu tinggi. jangan berharap terlalu tinggi sebab kalau aku kecewa pasti sakit. sakit yang menyakitkan. aku tetap bersyukur dengan apa yang aku ada dan bakal ada. sentiasa mengingatkan diri yang ada orang lain diluar 2 yang mungkin kurang bernasib baik dari apa yang sudah aku miliki bukan membandingkan diri ni dengan orang yang sentiasa nampak bertuah.

sekarang. aku hanya mampu lakukan yang terbaik asalkan masih dalam lingkungan kemampuan aku. aku hanya merancang, Tuhan penentu segalanya. yakin, berusaha, tawakal & redha dengan hati terbuka dengan semua ketentuanNya. kita siapa menidakkan takdir.

alhamdulillah. aku bersyukur Tuhan atas segala rahmatMu, kemudahanMu, kesenanganMu, kebahagiaanMu yang tiada tolok bandingnya yang Kau limpahkan pada hamba mu yang sentiasa leka dengan dunia. moga Tuhan permudahkan urusan ku dan juga urusan orang yang berada di sekeliling ku. amin.

sekian. tazkirah d hari jumaat. :D

[ 3rd week of julai ]

malas yang amat. 2je alasan aku boleh bagi. malas nak mengupdate. ok. dah-dah. cite sedikit yang mungkin memang banyak. :P


kad kahwin
alhamdulillah. berkesempatan pergi promosi kerja kahwin d jalan conlay dengan ncik M. niat utama memang nak cari kad kahwin, biar banyak sikit pilihan. benda lain sekadar cuci mata, 2pun kalih mata bila nampak batik yang cantik-cantik. buat-buat xnampak. sob.

booth kad kahwin memang xbanyak tapi kami berkenan dengan kad dari gedungkadkahwin. sebijik macam kami nak. mahal juga, yang melayan kami pun macam nak xnak. kami jenjalan dulu. lepas berbincang baru kami nekad order kad dari gedungkadkahwin. kembali ke booth 2. encik rusdi, orang lain yang layan kami. layanan dia memang terbaik. harga sampai boleh kurang 15sen dari harga asal tadi. percuma 2 bunting kahwin. memang hensem la encik rusdi ni tiba-tiba. :P

siyes. mula-mula aku jatuh cinta dengan design kartun yang comel sebab ada gambar burung dalam sangkar tapi encik rusdi ni nasihatkan kena tengok jemputan. takut ada jemputan vip ke, takut family xsuka ke sebab macam greeting cards jadi kami kembali kepada design yang kami target. kehenseman encik rusdi ni bertambah-tambah sebab dia sudi offer free soft copy kad untuk facebook dengan design kartun 2. suka. suka. aku suka. suka giler. memang pandai ambik hati customer betul. :D

ok. bayar deposit dah. details card boleh send by email je. :)

sebab malas. ni je gambar yang aku rajin nak upload. baju dari butik pengantin ni selalu masuk majalah pengantin. dia tunjuk majalah yang sama mama ncik M bagi hari 2. baju dia memang cantik-cantik tapi memang mahal. baju putih ni untuk sewaan rm1800 sepasang. untuk sewa baju je ok. sila pengsan. :P


langsir bilik pengantin
kebetulan ncik M kerja hari ahad jadi ni la masanye untuk aku survey langsir dengan kak chik dengan abang rafiq. mula-mula kami ke nilai 2. cari-cari. selak-selak. tawar-menawar. cantik memang cantik tapi abang rafiq cakap mahal sangat berbanding dengan langsir d nagoy*. walaupun dah petang, dah alang-alang abang rafiq bawak g nagoy* carefour wangsa maju. tempat kak chik pernah tempah langsir dulu.

jumpa kain yang sama. memang murah lagi. upah jahit pun lagi murah. walaupun xbanyak pilihan secantik d nilai tapi murah dia berkati-kati. yela untuk bilik pengantin je bukan untuk pakai lama kan. warna merah terang memang susah sangat nak jumpa. jumpa satu. aku belek-belek. tunjuk pada kak chik, dia cakap ok. aku jalan-jalan cari lain. tapi..

tapi bukan dah rezeki aku. depan mata ada aunty cina ambik kain merah 2. buat raya cina kot. berkodi-kodi kain tapi yang sama juga jadi pilihan. kak chik dengan abang rafiq cakap lepas raya pun sempat cari, tempah. dorang betul-betul memujuk aku. ok. aku akan ambik masa sebulan ni untuk pujuk diri sendiri. depan mata kain berkenan kena rembat. sob. sob.

ok. 2je. sebelum 2 aku mengisytharkan waktu rehat hari jumaat adalah hari mengupdate blog. sebab time ni je aku rajin nak mengupdate. ngee. :D



[ fuhh fuhh kat semua ]


rajin. sila datang. fuhh. fuhh.

Friday, July 23, 2010

[ putih bersih untuk akad ]

kain untuk akad nikah. mengikut plan aku dengan ncik M dulu aku xnak beli kain. aku ingat nak sewa je, jimat sikit. agak terkejut sebab masa tunang hari 2 tiba-tiba ada dulang berisi kain. mama ncik M cakap mak long ncik M yang hadiah. dia beli dari indonesia yang kebetulan selalu ulang alik dari sana. aku terima je, orang dah bagi kan.

alhamdulillah. minggu ni dah berkesempatan ke butik dzul*decla*sique d bandar kajang. sesat sekejap sebab sitah, kawan ku memberi landmark salah. cakap bertentangan metro kajang sedangkan plaza metro kajang. nama pun lebih kurang, memang la confius. thanks sitah sayang.


pada kawan-kawan yang bertanya. aku ada attach map nak ke sana. harap-harap membantu.
*credit pada cik ross sebab ajarin aku print screen bergini. :D

dzul*decla*sique. masa aku datang kena menunggu jugak la sebab ade ramai juga orang walaupun dah malam. tutup sampai jam10 kalau weekdays. layanan baik dari belah ukuran baju perempuan cuma kureng dari belah lelaki sebab kebetulan ramai tempah baju melayu.

pada pendapat aku, butik yang dah ada nama memang sah-sah la harga nya lebih dari yang biasa. kualiti memang superb. baju kurung moden yang siap full lining aku tempah dengan harga rm2++. xtahu kenapa aku tekad nak tempah baju nikah d situ sebab xpernah aku tempah baju semahal 2. paling mahal aku tempah untuk full lining rm80. ncik M cakap tidak untuk baju bertandang. harga rm5++ untuk design seperti yang dia nak terlalu mahal buat dia. kami masih perlu mengikut bajet. mungkin boleh cari tempat lain dulu yang murah baru kembali ke sini kalau tiada pilihan.


kawan-kawan boleh la singgah. :)

Thursday, July 22, 2010

[ 2nd week of julai ]

hari ini hari khamis. ini cerita wiken lepas. lama giler baru nak update. walaupun dah hampir basi, aku nak cerita gak. masa begitu cepat berlalu la. ngeee. untuk makluman, hari ini bos xde. weee. :P

sabtu

ok. aku mulakan dengan hari sabtu. sebelum jam7 aku dah bangun. kalah hari kerja. :P siap sedia untuk mengerakkan plan hari ni. bangun awal sebab dah plan nak masak breakfast nasi putih, sambal sardin & telur dadar. rajin kan aku?? ngee. ncik M kerja malam, jadi lepas habis kerja dia jam8 dia terus jemput aku. aku rase mesti dia suka kalau aku masak nasi panas-panas untuk dia. kan.

*sila abaikan gambar kepala teleng aku 2. aku memang suka buat macam 2. :P

macam biasa, salah satu port makan kami d belakang Lanai, presint10. selalu kalau aku masak untuk pagi ke, tengahari ke sini la kami pergi. dekat dengan rumah. aku suka jambatan kat sini. sebelah tasik. mungkin boleh masuk senarai tempat untuk outdoor kawin nanti. mood berangan. mm suka. suka. :D

ok. misi utama hari ni ialah pencarian kain untuk baju bertandang d jalan tar. hari ini ncik M jadi co pilot sebab dia tido 2jam je, xmoh cari pasal minta dia jadi driver. lagipun aku lagi pakar jalan kl dari dia. kuikuikui. :P
park kereta d sogo. kami bergerak g gul*tis. siyes, aku xpenah terpk nak masuk gul*tis sebelum-sebelum ni. takut mahal. tapi akak ofis penah sebut yang kain gul*tis lagi murah dan berkualiti.

*sila abaikan ncik M yang berkepak tangan macam nak terbang. dia call mama dia. :P

d gul*tis. promoter cantik, baik. tanye kain shantong. dia tunjuk tapi xde kaler kelabu. dia cadang italian silk. tunjuk 2, 3 jenis terus berkenan yang satu 2. ncik M pun berkenan. warne macam mix kelabu silver. cantik. harga masih dalam kawalan tapi ncik M nak sedapkan hati. minta kami jenjalan dulu. takut ade lebih murah, lebih cantik. promoter 2 siap cakap gedung kain yang mana mungkin ada. baik kan?. kami pergi jak*l. dulu beli kain baju nikah ncik M pun beli sana je dulu, xsinggah tempat lain pun.

d jak*l. kami pernah reject promoter yang layan kami dulu. kami memang ingat sampai sekarang. beli kain putih untuk baju melayu. melihat kami yang masih berkira-kira nak beli dia boleh tegur 'rm20 je, murah la 2' dengan muka belagak. ayat 2 sampai bila-bila kami ingat. ncik M cakap kalau dia guna perkataan 'je' 2 dia xkerja sini sebagai promoter. dia memang cukup bengang. ok. ok. ke cerita asal. masa kami d jak*l. sorang promoter lelaki layan kami. kami tanyakan kain shantong. dia tunjuk xcantik. tunjuk kain shantong d level lain pun xcantik. aku minta dia tunjukkan italian silk. xde yang sama dengan d gul*tis. xde yang secantik dan semurah d gul*tis. ok. aku cakap elok-elok dengan promoter 2 yang kami nak jalan-jalan tempat lain dulu. dia boleh cakap 'kenapa perlu jalan-jalan tempat lain? kain ni dah cantik, murah' dengan muka xpuas hati. ade patut dia cakap dengan pelanggan macam 2. aku betah balik. 'salah ke kami nak survey-survey nak banding harga, kualiti?' eeeeeeee terus kami reject jak*l. noktah. geram !!

kami balik ke gul*tis. masa nak bayar sedang promotion free keahlian dan automatik dapat 10% diskaun lagi. kain cantik, harga ok. puas hati sangat-sangat. :D

kami balik ke sogo. kami target nak cari cadar kawin. brand akemi semua mahal-mahal dan xde yang berkenan. kami saja-saja ke tingkat atas sekali sebab ade warehouse sale. xsia-sia sebab akhirnya kami jumpa cadar windsir warna putih yang cantik dan paling penting 100% cotton dan masih murah. suka lagi. :D


ahad
sambung cerita wiken aku. ahad pulak, plan kawin tolak tepi. ncik M ade janji dengan kawan dia untuk hadir talk tentang
supplements dari jepun d pearl international hotel, jalan klang lama. ncik M minta teman. kawan dia ni melayu, berkawin dengan perempuan jepun dan menetap terus d sini. masa berkenalan ingatkan pandai cakap jepun je tapi masa nak balik baru tahu dia tahu berbahasa melayu. anak dia sangat shumeeel. sebut betul-betul. shumeeeel. hehehe.

comel kan? paling kecik 2 masa jauh bukan main suka main mata, gelak-gelak dengan kakak dia tapi masa pegang dia jadi pelik. kelakar betul. dahla xpandai cakap melayu, cakap jepun je. comel betul.

malam baru sampai umah kepenatan kegilaan melanda hujung minggu ku sampai lepas mandi aku terus tertido. kul430pagi baru tersedar, kena bangun sebab teringat baju basuh tadi xsidai lagi. kalau x reput pulak baju aku. :P

yeah! hampir separuh perancangan bulan ni berjalan. hepi. :D


:: panjang pulak entry ni, jarang update la katakan. ::


Wednesday, July 21, 2010

[ cukup 7 hari sudah ]

kesibukan melanda. melonjak-lonjak nak mengupdate blog tapi xsempat nak ngadap. kena cari masa betul-betul berkualiti. ape-ape pun, yeah! hari berkursus aku dah cukup. xpayah pk pasal kursus lagi, pk pasal kawin je. muahahahaha. :P


prof. dr ismail tambi, pakar sakit tuan. best giler kursus dengan dia. siyes, aku rase aku dah silap pergi kursus sebab cukup terang cite pasal hubungan kelamin suami isteri. siap tunjuk lelaki punya tutttttt. real punya ok. hahaha. gambar kedudukan alat kelamin masa buat hubungan. waaa xboleh terima aku. malu. aku seorang anak dara. :P aku pk positif ok. sekurang-kurangnya aku dapat ilmu baru. kira persediaan sebelum kawin la kan. kan. kan.

ok. ade mase terluang aku akan buang masa 2 dengan update persiapan kawin aku. lalalala.


*sila abaikan gambar aku yang macam mengandung 8bulan, baju kurung pahang 2 besar. :P


Thursday, July 15, 2010

[ 1st week of julai ]

rasenye macam hari-hari buka blogger tapi siyes xsempat nak update ape-ape. sedangkan macam-macam rasenya nak bercerita. rase je tapi xbuat-buat pun. ok. plan untuk julai dah berjalan hampir suku untuk minggu pertama. minggu lepas balik melaka pun sebab kenduri rumah kak long dan kenduri kawan sekolah. kawan-kawan sebaya bujang makin pupus. hehehe.

sebab masa cukup mencemburui aku yang nak kahwin ni aku hanya sempat singgah rumah vendor kanopi. rm17++ untuk pakej lengkap bagi 3khemah besar termasuk khemah pengantin, alas dan hiasan, kerusi meja, pinggan mangkuk, periuk belanga & etc. kakak 2 dah janji bulan10 ade warna merah cili jadi rasenya masa 2 akan datang balik tengok contoh dan baru bayar deposit. buat masa ni booking tarikh je. abang aku dah tolong booking kan untuk dj rm4++. biasala rumah dekat kampung ni xsah kalau xde dj. xmeriah katanya. abang yang pilih, dia cakap dj ni lain dari lain. sebab aku bertegas cakap mahal dia akan bayar separuh untuk dj. pelik kenapa abang aku cukup beria dengan dj sorang ni. ikutkan je la. malas nak pk but no karaoke please. 2benda 2 je nak dekat rm2+++. sekarang ni semua benda pakai duit banyak kan? ni kan untuk majlis kahwin. *sigh.

untuk bilik pengantin. aku dah buat ukuran. sambil-sambil adik aku mengukur. mak, abang dengan kak chik tolong beri idea. warna langsir la. design la. lampu la. abang aku paling beria sebenarnya, dia memang serba tahu. bab-bab deko rumah semua bagi dekat dia. kedai-kedai perabot, lampu yang murah-murah semua dia tahu. tapi dekat melaka je la. ok. kena deal balik dengan kak chik tarikh cari langsir. :D

ok. baru nak suku. atleast perancangan berjalan. sambung wiken ni pulak. :D

terlanjur 2. nasib baik aku xterlepas tarikh. kepada kengkawan yang nak kahwin. jom kita cuci mata g promosi kerja kahwin d jalan conlay, kuala lumpur mulai 24hb julai ni. aku baru perasan. nampak gayanye jadual bulan julai ni kena ubah sikit untuk beri laluan untuk g jalan conlay. rasenya 24hb aku dah p terjah. muahahaha. xnyempat-nyempat. aku nak cuci mata cari idea untuk gift, hiasan dan kalau boleh kad jemputan sekali. asyik gugel je, feel kureng. teringatkan dulang dan alas dulang hantaran. kalau sewa lagi murah mungkin aku sewa je. aku nak jimat pada benda-benda yang boleh jimat. untuk bertunang hari 2 aku dah berhabis untuk deko hantaran sebab nak memenuhi keinginan. mungkin aku hanya akan habiskan duit pada benda yang aku xkan dapat rase lagi lepas ni. kononnye la. :D

kalau bertembung jangan lupa tegur. cewahh. :P


Thursday, July 8, 2010

[ bila julai ]

hari ini 8 julai. dah 8 hari masuk bulan julai. cepat betul masa berjalan kan. tup tup tinggal angka 5. banyak benda xbuat lagi ni. haissh. ok. hari ni baru ade sedikit masa nak melari-larikan jari jemari ku untuk mengupdate blog. cewaah. hari-hari rasenya aku sibuk tapi xtahu la aku buat apa. mungkin sebab sibuk layan family yang datang dari melaka, berkursus, dah berapa malam sibuk kat rumah kak chik jadi xde masa betul-betul berharga.

ok. untuk bulan julai ni ncik M dah pesan banyak benda dah kena berjalan. xboleh tangguh-tangguh lagi. mmm. aku banyak bertangguh sebab nak tunggu dia bercuti. dekat-dekat pun waktu cuti xsama, dapat makan bersama pun dah cukup baik tapi nak berjalan-jalan susah sikit. bulan julai ni, target kami. aku tulis untuk ingatan aku juga. :)

kad kahwin
rata-rata kawan termasuk family yang rapat cadang tempah dekat LH creative je. cepat, mudah & murah. aku pun x terlalu cerewet bab ni cuma kalau boleh nak yang sangat-sangat simple. 1warne plain sahaja, mungkin putih atau cream. aku dah beri gambaran kad pada ncik M. dia cakap adik dia pun boleh tolong design kan. aku suka tapi takut bila tempah untuk print je harga lebih mahal daripada ikut pakej kedai. bab ni aku masih survey& buat follow up. masih dalam proses membandingkan harga tempah terus d kedai dan ikut design sedia ada atau pilih design adik ncik M dan sekadar hantar untuk print. aku akan pilih yang lebih menjimatkan. :)

baju nikah
untuk baju nikah aku dah ade tempat cuma xde masa free. dzullclassique kajang yang sitah kawan baik ku cadangkan. dia kata ok buat baju kat situ. dia ade cadangkan satu kedai lagi tapi aku xigat kat mana. seperti selalu baju nikah orang akan buat kurung moden. mungkin aku akan pilih design 2. aku akan bandingkan mana yang lebih baik.

baju bertandang
memenuhi keinginan mama ncik M yang nak kan baju bertandang d buat atau d beli sendiri. jadi untuk baju aku, aku dah pergi rumah ncik M untuk fitting baju yang mama ncik M beli d jakarta. aku suka sangat design dan warna dia. mama ncik M betul-betul pandai pilih cuma bila dah pakai korset rase macam besar sikit. mungkin aku akan alter d kedai aku tempah untuk baju nikah. veil, mama ncik M ada belikan sekali tapi kalau aku ada berkenan yang lain e2 terpulang pada aku la. selain 2, aku kena cari tudung ala-ala ariani yang sedondon.

baju tertandang ncik M pulak, dia minat jenis baju melayu kain shantung macam gambar kat bawah ni. design yang simple je. jadi kami kena cari dan beli kain yang seakan warna dengan baju aku sebelum tempah d butik yang sama. kalau ok, kain shantung yang sama akan aku gunakan untuk kain aku sebab aku ade baju je kan. untuk kain mungkin aku cuba cari d jalan tar.

mesti ensem ncik M pakai baju macam ni tapi dia kena kurus sikit la. hahaha. dia dah turun beberapa kg ok. :D

bilik pengantin
aku agak serabut untuk hiasan bilik pengantin. memang kalau boleh nak yang simple je la kan. aku dah dapat sedikit gambaran cuma belum lukis betul-betul. cadar, dah banyak kali aku pergi sogo dan tempat-tempat lain tapi susah betul nak cari warna cream plain. kak chik pesan cari yang akemi sebab 100% cotton. susah-susah aku pakai dia punya je. muahahaha. :P wiken ni dah terlanjur balik melaka, aku nak ukur keluasan bilik, tingkap untuk buat langsir. lagi awal tempah lagi baik kan. ok. bab langsir kak chik dah janji nak tolong aku cari dan tempah. cuma aku kena siapkan design bilik dulu. chaiyok2!!

bilik yang sama masa kenduri kahwin kak chik. aku rase bilik aku xkan semeriah ini. lebih simple. kena buat slow-slow. step by step. apa-apa akan aku update lagi nanti. :D

hantarans
masa tunang hari 2 dah 5-7, mungkin untuk kahwin 7-9 tapi aku dengan ncik M belum senaraikan betul-betul barang. kami pun xsurvey apa-apa lagi. bukan keutamaan untuk bulan ni. mungkin terlanjur kami jalan-jalan kami akan survey sekali. laman web, shoppingNsales adalah laman web yang paling rajin aku jengah. sebab nak xnak miss apa-apa sales. sedangkan banyak dah miss sebab xsempat nak pergi. hahaha. :P

ok. rasenye 2 je perancangan yang kami nak buat untuk bulan julai ni. aku kena duduk berdua dengan ncik M dan tentukan tarikh mana kami sama-sama free untuk jalankan apa kami plan untuk bulan julai. bukan hari-hari ke kami duduk bertarikh berdua? :P

ini plan aku. kalau dapat gerak lebih dari ni pun lagi bagus. kan. :)

Friday, July 2, 2010

[ sakit yang menyakitkan ]

xtahu nak cakap macamane sebenarnya. tension dari pagi semalam lagi. ade orang ceroboh pc aku, pc ofis. 2 yang aku terus private blog aku. nak cite banyak-banyak pun tambah sakit hati je. rasenya ni dah kali keberapa pun aku xkira tapi memang banyak kali dah kan aku tukar url. bosan betul. orang pun naik bosan kot dengan aku. asik tukar url. macam xde keja lain nak follow blog aku je. kalau xnak orang baca jangan buat blog kan. benda-benda macamni la boleh buat aku nak stop je berblogging. :(

aku xkisah kalau kawan-kawan aku baca blog ni atau siapa-siapa pun. cuma blog aku bukan blog ilmiah yang ok untuk d kongsi oleh sesetengah orang. aku pulak kadang-kadang terlalu open d sini. sebab 2 dengan ncik M sendiri pun aku xbagi baca. lebih-lebih lagi orang ceroboh pc aku memang jenis pelik. pelik yang menyakitkan! aku ok kalau dorang terjumpa blog aku sekali pun tapi jangan sampai aku tahu. aku xkisah xramai follower. atleast bila jadi benda macamni xla berat sangat aku nak tukar url. tapi xtahu kenapa comment sebelum-sebelum ni boleh hilang. sedih. sori ye kengkawan. kalau sorang je pun sudi baca aku dah cukup berterima kasih. sekurang-kurangnya xde la aku bebel sorang-sorang. :(

sedih bertambah. semalam seharian memang tension sangat-sangat. bawak ke tengah malam. krisis sikit dengan ncik M. benda kecik je pun tapi bila bab kami berdua. especially bila bab kawin aku jadi lebih sensitif. ada benda kacau plan kami. dari c2 je aku dah nampak aku xboleh terima perubahan walaupun mungkin nampak kecik, macamane la aku nak hadap benda besar. aku memang perlukan kekuatan. terus terang. aku agak down sekarang. :'(

Wednesday, June 30, 2010

[ kami & honda civic type r ]

sejuk la 2, 3 hari ni. ke aku je yang rasa macam 2. mengantuk pun ada ni. malam je xduduk rumah, bertarikh dengan ncik M lepas office hour dia. jumpa pun rasenye 10% je cerita pasal persiapan kawin. lain-lain cerita pasal ofis dia, kereta, politik, negara dan macam-macam la. 2yang macam xbergerak-gerak je progress kawin dok takat 2 je. haishh.

penah 1 wiken ni aku temankan ncik M berjalan-jalan cuci mata hilangkan penat berkerja. yela office hour ncik M sangat-sangat sibuk, 12 jam padat xboleh tinggalkan pc dan telefon. total sejam setengah sahaja samada untuk g toilet, solat & makan. kena punch in & out setiap kali. betul-betul perah sampai kering ni. lain la aku ni yang kerja gomen, ade gak masa goyang kaki & update blog. hikhikhik. ni time bos xde je ok. :P

ok. cuci mata bagi ncik M bukan tengok kasut atau baju-baju macam aku ye kengkawan tapi pergi showroom tengok kereta. dari dulu lagi ncik M memang xlekang dari mulut dia kereta 1 ni, honda civic type R.

dia suka kereta ni sebab jenis car racing, reka bentuk body yang cantik dan ia limited edition. bagi aku, aku suka kereta ni sebab kereta ni warna putih macam aku pernah inginkan dalam vision board aku. selain 2 aku suka bucket seat dia yang berwarna merah 2. rasa bersemangat je bila duduk. merah kan cantik. ngee. aku punya excited nak tengok civic type R secara dekat tapi malangnya dah xde untuk test drive@ d showroom lagi sebab civic type R xkan ada lagi dan hanya tinggal 16 buah d seluruh dunia. lepas 2 akan stop terus yang jenis type R, model civic biasa je yang akan d pasaran. kecewa gak la. tapi nak jadi cerita ni best dan kelakar xtahu la aku ni yang pandai berlakon ke atau ncik M sendiri sebab we are so lucky on that day. salesman sorang ni sanggup minta kunci kereta dari bos dia si owner civic type R semata-mata nak bagi aku tengok. terharu betul la, salesman yang ensem 2 takut aku kempunan kot. ngee.

bucket seat merah. jatuh cinta sudah. :P

rasanya fahiya pernah post entry yang nak kereta civic type R sebab faizal tahir pun kereta ni. ye kan ya? sekarang rasanya dah tinggal beberapa buah je. sebenarnya ncik M dah sedia tahu yang honda akan hentikan model civic type R ni sebab nak fokus pada kereta hybrid yang lebih mesra alam. yela civic type R ni kan kereta racing, penggunaan minyak yang xmesra alam. berita yang agak mengecewakan la. memang nampak sangat kecewa ncik M. sampai sekarang kalau jumpa xsah xsebut pasal civic type R ni. kalau dia pentingkan kereta dulu maknanya kami xkan kawin dalam masa terdekat. ofcos la aku akan say no kan. mesti la nak kawin, xkan nak tangguh sebab kereta. kan.

atleast ade juga alternatif lain, beli civic type R terus dari jepun. ncik M cakap lebih murah cuma lebih complicated. 2yang dia sungguh-sungguh sekarang. aku agak terasa sebenarnya. terus terang je aku cakap dengan dia yang kadang-kadang dia lebih nak cerita pasal kereta daripada kawin. kecik hati kan? aku suh dia tido je dengan kereta nanti. biar. biar. bagi aku samy ncik M pun baru setahun pakai. sayang lagi kat si samy. aku rasa buat masa sekarang kami hanya perlu ikut keperluan, kalau nak ikut kehendak mungkin boleh nanti-nanti. kan.

ncik M dengan honda civic type R impian yang kepunyaan orang lain. punya semangat sampai ke belakang worksyop p tengok. :P

* samy - panggilan manja savvy merah ncik M. :P


Friday, June 25, 2010

[ sila simpan tarikh ini ]

amboi. jumaat je rajin betul mengapdet blog ye. ade keja ke xde keja ni? lalalala. :P hari jumaat banyak betul main-main. ni tadi pun sempat pergi jualan sempena sehari selepas gaji. berhabis duit lagi untuk batik crepe. bila la cik su ni nak belajar menyimpan ni. xkan nak harapkan duit syiling je nak buat kawin. isk isk. dapat jengah blog kira salah satu menangani stress. kerja kalau hari-hari stress memang xkan surut kerja. hari-hari bersusun je surat atas meja ni. bukan niat nak merungut pun. nak bagitahu je. ngeee. :P

sebenarnya teringat entry sebelum-sebelum ni bercerita pasal make up artist la, lagi nak 6bulan untuk majlis tapi aku xpernah maklum lagi bila sebenarnya tarikh majlis bakal penuh bermakna 2. ok. insyaAllah, majlis nikah berlangsung d rumah tercinta d melaka pada 31 disember 2010. majlis bersanding juga d rumah d melaka pada 1 januari 2011 dan majlis bertandang belah lelaki d bandar bukit mahkota, kajang pada 2 januari 2011. berturut je, hari keempat pengantin pengsan. bak kata cik mimie. sebab kami sama berturut tarikh xkan selang minggu. mama ncik M yang minta xselang minggu. senang sekali sedara mara balik, sekali harung penat. :)

tarikh-tarikh ni aku sendiri yang tentukan mengikut ciri-ciri yang d minta belah ncik M. dari dulu aku ingat xkan pilih hari cuti sekolah untuk majlis aku sebab takut bertembung dengan banyak majlis tapi aku terpaksa pilih juga. ikutkan majlis lebih awal dari bulan disember. bukan xsabar ye kengkawan. lebih cepat lebih baik kan. kan. kan. ini d sebabkan adik perempuan ncik M yang berkemungkinan melanjutkan pelajaran ke uk mulai bulan september 2010 jadi pemilihan tarikh 2 mestila satu-satunya adik perempuan dia 2 ada. ncik M memberi tarikh minggu krismas, minggu tahun baru dan minggu kedua bulan januari sebab minggu-minggu 2 sahaja berkemungkinan adik perempuan dia akan bercuti semester. yela, majlis pertama bagi belah ncik M selaku anak sulong semestinya d hadiri semua ahli keluarga kan.

d kampung aku ni, apa-apa majlis kalau boleh jangan bertembung sama hari. nanti susah kendarat atau kurang orang masa rewang. jadi selepas majlis merisik hari 2, aku minta adik lelaki aku semak dengan orang surau samada d antara 3minggu 2 mana yang masih kosong. tinggal 2minggu je yang tinggal. minggu krismas dah ada orang chop! sekarang ni semua kena cecepat booking kalau x melepas. kan. akhirnya, aku tekad aku memilih 1 januari 2011 sebagai majlis kenduri kami nanti. selepas pilih baru aku perasan yang tarikh 2 cantik. xterniat d hati ni pun nak pilih tarikh cecantik, takut ramai pilih. tapi xpela. insyaAllah, kalau ada rezeki kita ada la orang akan datang. xperlu kita kira samada cuti sekolah ke, lepas gaji ke. kan.

ok. 2je kot. kengkawan save le tarikh dekat appointment henpon memasing ye. tarikh kawin aku 2. insyaAllah. ngee. :P


[ manusia tetap manusia ]

kita sebagai manusia hanya merancang, berusaha, berdoa & bertawakal. Tuhan yang menentukan segalanya. setiap apa yang akan terjadi. sihat sakit atau mati. siapa jodoh kita. sesuatu hubungan berkekalan atau tidak. kita sebagai hamba yang terlalu kerdil d sisiNya xlayak untuk menidakkan ketentuanNya. anggaplah semua ujian dari DIA agar kita sentiasa muhasabah diri dan menganggap ia adalah rahmat Tuhan yang sentiasa bersebab.

alhamdulillah. setiap saat cuba mengingatkan diri supaya tidak lekang melafazkan syukur kepada Allah s.w.t atas segala rezeki dan kebahagian yang DIA beri. mohon agar kebahagian ini berkekalan. amin.

Tuesday, June 22, 2010

[ my sushi king ]

who's my sushi king??

tidak lain dan tidak bukan tahta raja sushi jatuh kepada
.
.
.
.
.
.
.

yeah! ncik M.
sedang mengunyah sushi ikan salmon sambil cuba mengempiskan pipi agar tidak kelihatan bambam. hikhikhik. :P

its mine. tori teriyaki don.
almaklum la orang melayu kan. cari nasi gak. aku xmakan sushi ye.

ncik M nye. salmon don.
memang giler salmon. dah makan sushi pun nak makan nasi lagi.
isk. isk. :P


aku sekadar menemankan ncik M melunaskan kempunan dia nak makan sushi. mm dah lame rasenye xpublish gambar kami kan. ngee.


:: ncik M dah dapat sijil kawin. wee dah boleh kawin. ::

Monday, June 21, 2010

[ kerja partime d ofis ]

kalau keja aku bertimbun-timbun atas meja. jangan salahkan siapa-siapa sebab aku yang leka dengan kerja partime aku. kalau bos xde lagi la kemain aku syok melayan kerja partime ni. partime yang hanya perlu aku menghadap pc berjam-jam, pegang mouse dan klik-klik sahaja. bukan main game ye. aku bukan hantu game, bahkan xpernah main 1game pun. partime sejak bakal b2b ni iaitu meng'google'. mencari idea dari blog b2b yang lain. letih wooo. balik rumah nanti sambung lagi. hikhikhik. :P


:: arini puasa ganti. nak makan ape ye? ::

Sunday, June 20, 2010

[ aku bertemu putera raja ]

kadang-kadang aku rasa macam aku dalam novel cinta cinderella. si gadis miskin dan yatim bertemu dengan putera raja. dapat masuk istana raja yang indah dengan berpakaian serba cantik. hanya dia putera raja ku. ncik M. putera raja yang kacak lagi baik hati. tak pernah aku sangka dia ada untuk aku. kerana dia impian dan angan-angan aku jadi nyata. terima kasih atas segalanya. moga setiap yang kami rancang, kami impikan akan berjalan elok atas landasannya. insyaAllah.



:: ia adalah novel cinta aku. ::

Wednesday, June 16, 2010

[ kenangan hanya untuk d kenang ]

aku lahir dari keluarga yang besar, ramai adik beradik. tinggal d kampung yang sejak kecik makan dengan lauk hasil jerih perit mak dengan arwah abah d kebun getah. iyee mak dan abah hanya seorang penoreh getah. itu la pekerjaan mak dan arwah abah yang aku tulis d setiap borang sampai sekarang. kami sekeluarga serba sederhana tapi cukup makan, cukup pakai dan cukup cukup bahagia.

sejak aku kecil lagi, ke mana-mana arwah abah bawak aku dengan motor vespa dia. dia hanya ada motor vespa. momen yang paling aku ingat, naik motor vespa aku kena berdiri depan. mungkin mase 2 aku kecik lagi. menangis guling-guling semata-mata nak ikut mak dan arwah abah ke kebun getah. cukup gembira dapat naik motor vespa sambil berdiri pegang handle motor. hahaha. kadang-kadang lepas balik kebun arwah abah terus ke rumah nenek d kampung sebelah. gembira lagi sebab macam-macam dah bermain d kepala. sebenarnya, setiap kali balik dari rumah nenek kami akan jumpa simpang tiga. setiap kali 2 aku akan tutup mata dan berdoa dalam hati yang arwah abah akan ke simpang kanan bukan kiri. ada apa d simpang kanan?? simpang kanan maknanya arwah abah akan ke kedai. jadi aku boleh minta arwah abah belikan gula-gula. kalau ke simpang kiri maknanya kami akan terus balik rumah. walaupun arwah abah ke simpang kiri, aku xkan menangis atau menjerit minta ke kanan. minta gula-gula. sebab kakak-kakak dan abang aku xpenah buat macam 2. hakikatnya, ada rase sedih dalam hati.

aku ingat lagi dulu mase sekolah rendah, bila time hujan atau aku dah lambat ke sekolah arwah abah akan hantar dengan motor vespa dia. terus terang aku sangat-sangat malu dengan kengkawan lain. lebih-lebih lagi bila aku kena duduk mencangkung atas motor vespa biru kesayangan arwah abah sebab kak chik yang akan duduk belakang. kadang-kadang terdengar orang menjerit 'vespa kunci'. aku xtahu ape maksud ayat 2 tapi yang pasti aku memang sangat malu. tunduk sebab xtahu nak letak muka dekat mana. walau malu aku xpenah malu nak salam abah sebelum pergi. hakikatnya, tiap-tiap hari aku berharap hujan xkan turun sebab aku lebih rela berjalan kaki ke sekolah dari naik motor vespa abah.

20sen hari-hari mak bagi untuk buat belanja makan sampai petang. dari darjah 1 sampai 6, seingat-ingat aku 4tahun aku dapat program rmt atau lebih terangnya rancangan makanan tambahan. hahaha. macam xcukup makan dekat rumah sampai dekat sekolah kena bagi makanan tambahan. mm nama 2 yang xsesuai. kalau dapat rmt kadang-kadang mak xkan bagi duit, aku pun xkan minta melainkan cikgu minta bawak duit untuk beli buku atau ada apa-apa aktiviti dekat sekolah. tiap-tiap tahun aku berdoa arwah abah akan belikan kasut sekolah baru untuk aku tapi selalunya kasut yang sama aku akan pakai untuk 2, 3 tahun. bukan kasut sekolah je. beg sekolah pun sama. aku xpernah minta sebab aku tahu bukan senang nak dapat duit walaupun kadang-kadang aku ade juga berbunyi dengan mak dengan angan kosong. hakikatnya, aku sangat cemburu pada kengkawan yang asyik silih berganti kasut baru.

aku sedar aku bukan orang senang sebab mak selalu cakap nak dapat duit susah. mak dan arwah abah kena keja dalam hutan. bernyamuk. banyak binatang. berpanas. menahan bau busuk getah skrap. kalau hujan lagi la xdapat ke kebun. kalau xdapat ke kebun, xdapat la duit. aku cukup sedar diri sebab 2 sejak kecil aku memang pendiam, pemalu, cepat menangis. orang buli pun aku diamkan je sebab aku sedar diri aku ni siapa nak melawan. aku xde apa-apa. aku perasan. sejak aku belajar, bekerja. aku mula berubah. aku x pendiam macam dulu. aku x senang-senang kena buli macam dulu. aku xcepat terasa dan terus menangis macam dulu. aku xterus-terus boleh berubah, semuanya perlukan masa. kita toleh ke belakang untuk tengok masa silam kita tapi jangan berundur ke belakang untuk jadi seperti masa silam dulu.

aku terlalu kerap ingatkan mak. ingatkan arwah abah. dah 3 tahun arwah tinggalkan kami sekeluarga. walaupun xhenti aku menangis dari tadi tapi aku habiskan juga menaip entry ni, aku biarkan keja aku yang berlambak ni duk je atas meja. sekarang. aku hanya mampu sedekahkan al-fatihah untuk arwah abah. al-fatihah. semoga roh nya sentiasa d cucuri rahmat Allah s.w.t. amin.

Friday, June 11, 2010

[ aku & tema ]

hari jumaat. penghulu segala hari. hari yang indah buat aku sebab esok cuti. yeah!! rasenye ni baru berkesempatan nak buka blog, malam semalam pun balik lewat. pergi digital mall pj semata-mata nak mencari laptop dell kaler hijau. thanks la pada tunang tersayang sebab sudi temankan. ahaks. adik perempuan aku minta tolong belikan untuk dia. hari 2 dah cari dekat the mines memang dah xde model hijau ni. kemain tawaf digital mall pun xjumpa. last-last beli je warne hitam. budak-budak zaman sekarang mengade-ngade nye melampau. xkoser nak layan lelebih. kita dulu xde pun macam 2, bersyukur dengan ape yang ade. kita dah tolong belikan dah cukup baik. kan. kan.

ok. ok. cukup cite semalam. ni nak update ape yang terlintas dekat kepala sekarang ni. aku baru je lepas belek majalah pengantin & jelita keluaran jun 2010. mama ncik M kirim bagi dekat aku untuk aku bace & belek. terkejut aku. aku ni yang bakal berkahwin lagi 6bulan lebih ni pun xpernah seumur hidup beli majalah pengantin. ni bakal mak mertua yang baik lagi gorges pulak yang beli, siap kirim lagi. oh terharu sungguh. ok. ok. sebelum 2, mengikut plan kami. majlis resepsi@ bertandang nanti kami buat simple je. xkan ade pelamin. nak lebih-lebih pun buat mase majlis rumah aku nanti. insyaAllah. mama ncik M pulak akan ke indon minggu depan & mengikut plan mama dia nak cari baju pengantin dekat sana je. kot-kot la lebih cantik@ lebih reasonable price. perancangan majlis belah ncik M memang totally mama, ayah & adik perempuan dia yang buat survey dari butik pengantin, katering, dewan & etc. dari apa yang mama ncik M cakap, dia kalau boleh beli baju dari sana je sebab dah terlanjur ke sana. asalkan aku boleh beri bayang-bayang baju yang aku berkenan. siyes la. belek punya belek pun aku xtahu nak baju macamane. ncik M pesan google la sekali, kot-kot ade jumpa baju yang ala-ala berkenan dekat mata. adeh! assingmen yang susah ni.

buat masa ni kami hanya ade tema kaler je. mengikut persetujuan antara aku dengan ncik M. tema majlis rumah aku nanti adalah kaler wajib dalam hidup aku iaitu kaler merah. harusss ok. aku xkisah baju aku kaler ape tapi yang penting majlis aku ade kaler merah. majlis resepsi nanti plak tema grey@ silver. segala urusan oleh mama ncik M sebagai chief. hehehe. ok. cukup buat masa ni. nak p google baju pengantin kaler grey. harap-harap jumpa yang berkenan dan nampak macam mampu beli. jangan la baju kalah artis, kag xpasal-pasal bakal mak mertua pengsan tengok baju impian aku yang ala-ala melampau. ngeee. :P

Friday, June 4, 2010

[ aku pergi aku datang & mungkin aku pergi lagi ]

bismillahirrahmanirrahim. fuhhh. dah lame sebenarnya nak kembali berblogging secara terbuka. dari sehari ke sehari. rasenye baru arini betul-betul bersemangat. sepanjang menyepi aku kononye ade la update blog sikit-sikit. kalau rase rajin, kalau rase tarikh2 2 macam penting je untuk aku ingat. sekarang dan saat ni memang aku sangat bersemangat ni. cewah. dulu kononnye nak berblogging untuk bacaan sendiri je tapi sebab dah tahu xde orang nak baca aku naik malas nak update. pulak dah. lagipun ncik M ataupun tunangan ku. ohh sudah menjadi tunangan orang rupanya. ngee. ncik M pun dah start berblogging sekarang. dia dah create blog dia sendiri. saje-saje dia menulis. d sebabkan dia sangat rajin berblogging jadi kira hari-hari gak la aku buka blogger. aku masih bace tau cite kawan-kawan aku.

ok. sekarang mungkin xkan sekerap dulu. update benda yang aku rase nak share dengan korang. blog aku masih seperti dulu. diari hidup aku. diari untuk mengingati setiap detik yang perlu aku ingat. insyaAllah. 6bulan lebih lagi aku bakal beralih ke fasa yang bakal merubah sepenuhnya hidup aku. hidup aku xkan sama seperti 25tahun lepas. 25tahun lepas yang indah. harapan yang lagi indah, lagi besar untuk 25tahun yang akan datang. :)

Monday, May 17, 2010

[ sebulan sudah ]

genap sebulan aku tunangan orang. makin hari kami saling memahami. walaupun kadang kala banyak benda kami perlukan masa untuk seia sekata tapi ia perlu untuk saling mengetahui kehendak dan pendapat masing-masing. moga Tuhan permudahkan perjalanan seterusnya. amin.

Sunday, April 18, 2010

[ majlis pertunangan tema putih pink ]


[ tarikh : 17 april 2010 @ sabtu ]
[ masa : 3.00 petang ]
[ tempat : kampung baru bukit sedanan, selandar ]

alhamdulillah. syukur tak terhingga pada Tuhan atas rezeki dan rahmatNya perancangan singkat antara aku dengan ncik M terlaksana. majlis pertunangan aku dengan ncik M berjalan sempurna seperti yang d rancang. majlis pertunangan yang aku impikan selama ni. :)

pelamin mini putih pink ni memang aku dah jatuh cinta sejak kali pertama aku tengok masa survey2 d butik pengantin bertemankan mak kesayangan aku sorang 2. rasanya ni butik yang ke3 aku singgah. xkire macamane sekali pun aku tekad aku nak yang ini walaupun mak kata 'mahalnye ya sampai 400 untuk pelamin je, xde orang kampung yang bertunang ada pelamin'. xkire. xkire. tangkap gambar, tunjuk pada ncik M & dia pun sukakan nye. aku tahu dia harus sehati sejiwang dengan aku. ngeee. cuma tokei butik 2 ubah ckit la dari gambar yang aku tengok. ape2 pun aku tetap sukakannya. :D

hantaran dari belah aku. tema putih pink. hasil kekreatifan abang ipar ku. aku hepi sangat sebab aku memang teringin sangat nak guna kayu putih 2 untuk letak hantaran aku. xtahu la kenapa. mungkin sedang trend kayu putih ni. aku pun dah plan. untuk hantaran tunang je buat berabis cantik & ofcos duit sekali la. adeh! mungkin untuk hantaran kawin nanti, untuk deko mungkin boleh simple2 je kan. aku mengaku memang aku xkreatif bab2 ni. baik aku siang2 bagi pada yang pakar. walaupun bukan hasil tangan aku deko hantaran tapi aku tahu barang hantaran aku sendiri yang gigih beli tanpa harapkan orang lain. orang sekeliling aku yang memudahkan sebahagiannya. :)

my E ring. cantik. sweet. simple. aku ni xpandai sangat tengok cincin. tapi aku suka. suka sangat2. sebenarnya aku pernah tunjuk pada ncik M gambar cincin yang aku tampal pada vision board aku. cincin 2 jenis eternity sebab bagi aku ia nya cukup simple untuk aku yang kureng suka pakai cincin. seperti cincin risik, mama ncik M yang pilih untuk cincin tunang tanpa aku & juga ncik M. ncik M tengok pun masa ambik cincin. aku xsangka cincin jenis solitaire ni yang mama ncik M pilih. lebih2 lagi emas putih bukan emas kuning. bertambah-tambah sayang aku kat mama ncik M sebab memahami betul aku. ngeee. selalunya jenis cincin solitaire ni ramai orang bagi masa kawin. mungkin kawin nanti aku xnak cincin lagi. cukup2la cincin yang ade. aku pun hanya akan pakai cincin ni satu je, yang lain simpan termasuk cincin risik. boleh beranak-ranak kot dok dalam kotak. :P


baju putih pink aku untuk ari indah ni aku sewa kat tokei butik yang sama. untuk pengetahuan semua. sehingga akhir saat jam5 ari jumaat baju aku adalah kurung moden berwarne purple yang aku sendiri beli kat butik zaida warta bangi. ctah yang temankan aku selepas berhari2 mencari baju tunang dari jalan TAR menbawa ke seluruh shah alam semata-mata mencari baju tunang yang berkenan. penat ctah xabis lagi tapi last minute bila dah kat kampung terpaksa tukar baju selepas hampir kesemua adik beradik cakap baju aku xkena dengan pelamin kecuali mak. aku tahu mak cakap baju aku ok sebab xnak aku abis duit lagi sewa baju. dari mula aku memang xnak sewa baju sebab mase survey dan tengok baju nye. aku terasa macam meriah sangat pulak. nak yang simple2 je la kononnye. mmm xsangka aku akan pilih jugak baju 2. buat penat je bekejar mencari pasar malam yang akhirnya tudung purple xpakai. huhu. kira aku bernasib baik la sebab baju putih pink ni xde orang pakai. sampai sekarang aku ingat ayat abang aku, 'kalau kau pakai baju ni, orang tengok pelamin je xtengok kau'. aisshhh. kejam betul ayat. mm tapi cantik x baju ni. aku suka je bila dah pakai. macam nak kawin pun ade. atleast aku dah rasa pakai baju kawin warne pink yang mungkin aku xkan pakai nanti. :P

antara banyak-banyak perkara. bab make up la yang first thing yang aku survey, aku perati dulu. aku memang dah kenan dengan make up kak erin ni. dekat dengan rumah, murah pun murah. mula-mula terkejut gak tengok muka pas siap make up. macam mak nyah pun ade hahahaha tapi bila dah siap pakai tudung bagai. cantik plak. giler perasan. ngeee. mm cantik x aku korang rasa? puji la eh kasi aku sedap hati. :P



phewittt. alahai comelnye la. perasan lagi. ngeee. credit 2 bangah, adik ncik M untuk pic ni. momen yang indah.

yes, it's priceless. :)


untuk sewaan bekas hantaran sila klik sini

Wednesday, April 14, 2010

[ 3 days 2 go ]

arini seperti biasa. aku akan drive sorang2 balik melaka. rasenya cukup la cuti 2hari 2. macam-macam aku nak buat. aku memang kena minta cuti awal sebab aku tahu kat kampung tak ade sape yang akan buat keja untuk aku. lepas waktu keja aku terus balik, xkuasa nak tunggu lagi. memang dari pagi aku dah malas nak buat keja. keja aku kacau orang je tapi ade gak keja aku jalan, tak kan nak tinggal macam 2 bila orang ganti.

ok. sebelum aku balik melaka aku plan nak singgah pasar malam bangi sebab aku nak ambik tudung tunang aku. aku beli kat pasar tani putrajaya tapi sebab aku nak letak batu sarwosky yang ala-ala bersinar-sinar 2 jumaat lepas. adik penjual tudung 2 dah janji nak bagi balik tudung yang dah siap pada ari selasa iaitu semalam tapi dia lupa. dia suruh aku tunggu ari jumaat. aku nak balik awal kampung mane sempat aku nak ambik. 2yang budak penjual tudung 2 minta aku datang pasar malam kat sebelah shell. aku memang cukup yakin dengan pasar malam yang biasa aku pergi. pasar malam bangi.

nak d jadikan arini ari yang sangat tension buat aku ialah bila aku tiba d tempat kejadian tak ade plak pasar malam arini. musykil nye aku. pasar malam mane yang budak ni maksud kan? sebab sepanjang pengetahuan aku memang tak ade pasar malam lain selain yang ini. aku call budak penjual tudung 2. mula la sesi budak penjual tudung menerangkan pada aku lokasi sebenarnye, pasar malam kajang. kononnye memang aku silap. tapi aku blur. sebab aku memang bukannya tahu sangat pun area bangi@ kajang ni. setakat hentian kajang, warta, tempat-tempat makan yang best memang selalu la aku pergi. ni budak penjual tudung maksudkan kawasan kilang coklat. seyes aku konfius. giler la. selepas lebih kurang 10min stress d henpon aku jadi tension. terus aku menangis. yela dah jam6, jam berapa pulak aku nak gerak balik melaka. aku xbiase balik kampung malam2 keseorangan. aku usaha call ofismate-ofismate yang rase-rase macam tahu tapi hampa. semua tak tahu. memang aku redah je berdasarkan landmark yang budak penjual tudung ni bagi.

kononnye kawasan pkns bangi. aku pusing2 situ. memang tak ade ape. aku drive straight je ke kajang. mane la tahu memang betul pasar malam 2 d kajang. sedikit kecewa sebab jalan terus yang aku sedang lalui memang sangat-sangat la jam nya. time peak hour memang la jam. aku call banyak kali budak penjual tudung ni dengan harapan boleh jumpa. dia cakap d seksyen 9 bangi. aku tekad ambik u-turn sebab aku tahu yang aku dah silap.

rasenye dekat 2jam la aku pusing2 area c2 je. call budak penjual tudung 2 dia pun blur, dia bukan orang c2 katanye. berkuap dah aku duk dalam keta berjam2. tanye orang area c2 pun tunjuk arah salah. kalau x pk pasal tudung tunang 2 memang aku terus je melaka. ok. take 5. singgah petronas. beli air oren untuk menyejukkan badan yang sedia 'panas'. terlanjur 2 aku tanya la budak petronas 2, mana la pasar malam kajang yang orang kajang sendiri xtahu. huh! dia tunjuk arah yang dah dekat pun. jumpa akhirnya. eee punye la mudah. nak salahkan sape la 2?? betul kata orang, kalau sesat tanye orang keja stesen minyak. kenapa la aku terpk dari mula.

ok2. 2jam cari pasar malam. adik 2 kurangkan rm3 je. dah, dah. malas pk dah. nak balik melaka terus. hampir jam10 aku sampai melaka. the end. huh!

Tuesday, April 13, 2010

[ 4 days 2 go ]

debaran makin terasa. arini dah selasa. cepat betul la masa ni berjalan. persiapan untuk ke langkah seterusnya masih tinggal baki. cuma urusan masa d kampung je nanti. pelamin, make up, baju tunang dah setel. cuma tinggal hantaran je belum siap sepenuhnya. terima kasih pada kak chik & abang rafiq kerana dengan susah payahnya menyiapkan hantaran 7 dulang tema putih pink. semalam baru separuh siap aku dah tengok cantik. kononnye dia orang nak suprise kan aku tapi aku ni yang xsabar. hehe.

segala persiapan bertunang hanya berjalan selepas tarikh aku dirisik. aku bukan ape, aku takut nak mulakan ape2 sebelum semuanya rasmi. bila dah ade cincin risik kat jari ni baru rase feel dia. hahaha. lebih kurang sebulan la segala pencarian baju, booking pelamin, tukang makeup, barang hantaran termasuk deko.

walaupun rase hati tika ni masih rase ade yang xpuas hati tapi 2la yang terpaksa aku terima bila semua persiapan adalah 'last minute'. walaupun persiapan 'last minute' aku harap ianya adalah yang terbaik & bermakna dalam hidup aku. bak kata orang, kalau dah jodoh dah sampai seru semua berlaku dengan tiba-tiba tanpa kita sedar. mungkin ini yang sedang aku lalui. juga orang lain sudah lalui. :)

Wednesday, March 31, 2010

[ mac yang memenatkan ]

mac 2010 memang memenatkan buat aku. penat badan. penat kepala. macam-macam pk. macam-macam nak kejar. bulan mac aku kejar persiapan tunang. bulan mac juga aku kejar untuk dapatkan kuarters. sesi pertemuan pertama dengan family ncik M pada entri the 1st step pada 4mac. then untuk entri the 2nd step @ 6mac dan entri the 3rd step @ 14mac aku balik kampung melaka berturut untuk dua minggu. sakit pinggang drive sensorang tau walaupun dekat je pun. ngee.
  • persiapan tunang
alhamdulillah. untuk deko hantaran. abang ipar, abang rafiq dah setuju nak tolong aku buatkan. aku cuma bagi tema & contoh gambar hantaran. 20mac, sabtu. abang rafiq, kak chik, marissa & aku seharian d nilai3. abang rafiq sebagai orang yang memilih. aku sebagai yang memegang bakul. kak chik sebagai pemberi idea. marissa sebagai budak yang xgeti duk diam. hehe. cantik. berkenan. terus beli. ok. genap rm300 aku abiskan untuk deko hantaran SAHAJA. fuhh! 2la nak sangat kayu putih 2. c2 je dah rm150. fuhh! fuhh! esoknya plak 21mac untuk entri shopink tunang aku dengan ncik M shopink barang hantaran je. c2 je xyah cite la abis bape. fuhhhhhh!
  • kuarters
ok. kuarters. terpaksa akhirnya aku memohon selepas budak rumah aku sorang lagi sungguh2 nak duduk kuarters selepas lin pindah akhir bulan. dia akan gunakan kabel tunang dia. aku?? kesian kan aku. kabel t*b sendiri pun xde. ni kan kabel BESAR nak dapatkan kuarters. cuba usaha sendiri. 2mac aku hantar permohonan online. 3mac aku hantar permohonan rayuan berserta surat sokongan ketua jabatan. 4mac aku dah mula call orang kuarters. lepas hampir ke bape kali aku xigat baru call aku berjawap. dan jawapan dia semua orang sedia tahu. aku kena tunggu q sebab permohonan aku baru lagi. sekarang pengisian untuk mereka yang memohon bulan10. ok2. aku nangis time 2 juga. kantoi depan akak ofis pulak 2. buruk sangat kot aku menangis sampai dia naik kesian dan dia offer minta tolong dari kawan dia yang keja kat J*M. bunga2 girang timbul. cewahhh. poyo je. sekurang2nya ade gak saluran lain untuk aku usahakan dapatkan kuarters. aku kemukakan surat rayuan ke2. kira KABEL jugak la ni kan. ngeeee. alhamdulillah. 25mac aku dapat panggil daripada ncik J*M ni cakap aku dah dapat kuarters. boleh ambik surat ari 26mac. hepi sesangat. usaha sungguh2 aku walaupun singkat kira bebaloi. 26mac, jumaat. seharian aku berkejar ke b*h. ambik surat, bayar deposit kat 3kaunter. sampai sesat-sesat kat salak tinggi masa bayar deposit t*b. sangat hepi sebab aku sempat kejar semua sampai aku boleh ambik kunci ari 2 jugak. ponat mak cik. seharian 2 aku tinggalkan meja ofis. maceh la bos sebab memahami. wiken 2 juga minta tolong kak chik & abang rafiq basuh rumah baru. aku dengan osmet basuh rumah lama sebelum pindah. buang semua harta yang sudah hancur lunyai. almaklum la ade barang yang sejak 3tahun lepas. isnin 29mac aku ambik cuti untuk pindah barang. ncik M jadi orang kuat. kuat la sangat. hahahaha. aku sangat2 terhutang budi pada mereka. maceh2 semua.

ok. cukup padat. penat kan? penat tau. :P

Tuesday, March 23, 2010

[ shopink tunang ]

[ tarikh : 21 mac 2010 ]
[ masa : 10.00 pagi - 12 malam ]
[ lokasi : sogo, jalan TAR &
umah bakal mertua d bukit mahkota ]

kepenatan. seharian. berjalan. tawaf sogo. tawaf jalan TAR. alhamdulillah. sebahagian dari barang2 hantaran untuk majlis pertunangan kami dapat yang berkenan. kami beli. cuma baju tunang aku je xjumpa2 yang berkenan. 2la sape suh nak beli, sewa kan senang. nak buat memang terang-terangan xsempat.

sebelum balik putrajaya. mama ncik M minta singgah kat rumah baru kat bukit mahkota. belum pindah lagi. siapkan cat. hampir 98% siap sebelum dorang pindah hujung bulan ni. kaki aku tawaf rumah plak. buat lawatan. alang2 penat. xpela.

Friday, March 19, 2010

[ the 3rd step ]

[ tarikh : 14 mac 2010 @ ahad ]
[ masa : 3.30 petang ]
[ tempat : kampung baru bukit sedanan, selandar, melaka ]

langkah ketiga yang memang mendebarkan. rombongan merisik dari pihak keluarga ncik M seramai 6orang yang terdiri dari mama & ayah dia, mak long dia dari bangi, nenek sedara, pak cik & mak cik sedara ncik M dari melaka. rombongan sampai dengan tiba2 tanpa mama ncik M call aku. xsangka direction yang ncik M bagi cukup senang mereka ikut.

tika 2. aku rase dengupan jantung aku laju je. semua2 la laju. aku punya gabra sampai mase buka tutup tin susu aku punya kelam kabut. xpasal2 luka. darah keluar laju je. huhu. konon excited bebenau nak membancuh air untuk bakal mertua terpaksa d ambil alih oleh kak long. tukang menghidang & muka yang asik menempek kat depan sah2 la aku kan. mengangkat dulang bape kali trip pun aku xkira. almaklum la watak utama ari 2. untuk pengetahuan blog, hahaha. aku buat baju kurung khas untuk majlis merisik ni. aku beli yang ala-ala sweet warnenye, macam anak dara sunti kampung yang sangat lemah lembut. alololoo xboleh blah langsung. :P

sesi berkenalan. perbincangan 2 belah keluarga aku xnak ambik tahu langsung sebenarnye sebab mase 2 Tuhan je tahu ape yang bergelodak dalam hati aku ni. tapi maklong ncik M minta aku tunggu & dengar sekali. kira mak long dia sebagai wakil pihak lelaki. mase mak long dia hulur kotak cincin pada aku, mase 2 perasaan ku. oh speechless! kosong kata-kata. aku ingat lagi ayat mak long ncik M "kalau suria sudi sarung la cincin 2 kat jari" ketar wei seluruh badan. aku cuma menyengih je sambil sarung cincin kat jari macam kerang busuk yang semua orang sedang perati. aduh! perasaan itu. hahaha.

ini la cincin merisik aku. pilihan bakal mak mertua. aku xikut memilih pun, ncik M pun setakat pergi ambik je. cantik sangat bagi aku. :)

alhamdulillah. perjalanan majlis ari 2 berjalan lancar. mereka balik selepas selesai makan. keluarga ncik M bawa sekotak kek keju buatan khas oleh bakal mak mertua. oh sungguh sedap. terharu aku. sehelai kain pasang kaler pink purple. cantik sangat. aku rase2 kain ni jela yang aku buat untuk raye nanti. ahaks. dari belah aku hanya sebakul buah & sebekas isi kek yang bukan aku buat tapi kedai buat. xpandai buat kek la. huhu.

baju raya tahun ni. hehe. cantik pilihan mak mertua aku. kain pasang yang sangat cantik, siap dengan kain lining lagi. kek xsempat nak ambik gambar. :(

sedikit buah tangan dari belah keluarga aku. abang rafiq, abang iparku yang gubah. simple but just nice. :)


selesai semua aku terus sms ncik M. 'su rase lain la kat jari su'. ncik M membalas hanya dengan sms senyuman.

syukur alhamdulillah . :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...